Kano Electroboot

Waar moet je rekening mee houden bij windsurfen

Geplaatst op

Windsurfen is een spannende en vooral uitdagende sport, het wordt dan ook steeds populairder over de hele wereld! Omdat de sport heel wat uitdagingen met zich meebrengt is het belangrijk om wel rekening te houden met een aantal belangrijke punten. Windsurfen kan namelijk niet altijd, en zonder een bepaalde uitrusting kan het zelfs heel gevaarlijk zijn. In deze blog nemen we dan ook graag met je door wat de punten zijn waar je rekening mee moet houden.

Je uitrusting

Uiteraard is het belangrijk dat je alle nodige spullen en uitrusting bij je hebt en voor elkaar hebt. Bij windsurfen heb je namelijk met veel verschillende niveaus te maken die bepalen hoe gevorderd jij bent in het windsurfen. Ben je nog beginnend? Dan kan het gevaarlijk zijn als je met een gevorderde surfplank begint. De snelheid en sturing is hierin namelijk veel heftiger. Laat je daarom goed informeren wat jouw eigen status hierin is, of probeer eens een lesje uit. De volgende spullen zul je nodig hebben als je wilt gaan windsurfen: 

  • Windsurfplank
  • Zeil
  • Mast en Giek
  • Vin

Ook is een trapeze een belangrijk onderdeel van de uitrusting bij het windsurfen. Een trapeze zorgt namelijk voor de krachtverdeling en ondersteuning van je lichaam. Een trapeze zijn in twee soorten verdeeld, namelijk de heuptrapeze en de zittrapeze.

  • Heuptrapeze: deze trapeze heeft een vrij hoge haak positie en wordt gedragen als een soort gordel. Deze trapeze biedt optimale bewegingsvrijheid en kan variëren van rugondersteuning, als je meer stunts doet is het verstandig om een harde schaal te kiezen die meer rug ondersteuning biedt.
  • Zittrapeze: Deze trapeze heeft een lage aanhaak positie en wordt gedragen als een broek. Met deze trapeze kun je in tegenstelling tot een heuptrapeze lager zitten en heb je meer controle over je windsurfplank. 

De weersomstandigheden

Zoals de naam al doet vermoeden, is wind essentieel voor windsurfen. Een matige tot krachtige wind is ideaal voor beginners, terwijl gevorderde natuurlijk graag een stuk harder willen gaan en uiteraard ook kunnen. De windsnelheid is dus erg gevarieerd aan de hand van je niveau. Tevens is het belangrijk om de weersomstandigheden goed in de gaten te houden. Het weer, zeker in Nederland, kan zeer verschillend zijn en is dus zeker niet altijd geschikt voor windsurfen. Windsurfen is dan ook een seizoensgebonden sport. Het is namelijk belangrijk om rekening te houden met de stroming en golven van het water, en ook zeker de zichtbaarheid. Mist kan bijvoorbeeld zeer gevaarlijke situaties veroorzaken die zelfs dodelijk zouden kunnen zijn. Het is namelijk bij deze sport uiterst belangrijk dat je altijd andere surfers, boten en obstakels kunt blijven zien.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat er allemaal speelt in de wereld van varen en recreëren aan het water. Ben je wel eens toe aan wat verfrissends? Nee dan zeker de publicaties op onze site door.

Contactgegevens

Via info @ kano-electroboot.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden